search

Angajatii nu pot fi conditionati de firme sa se vaccineze impotriva COVID-19

Niciun angajat nu poate fi conditionat de angajator sa se vaccineze impotriva COVID-19, fiindca este in afara cadrului legal, se arata intr-un comunicat al Inspectiei Muncii. 
 
 
 Intr-un raspuns catre institutia Avocatului Poporului, Ministerul Sanatatii preciza urmatoarele: 
 
Potrivit Stategiei de vaccinare impotriva COVID-19, aprobata prin Hotararea de Guvern nr. 1031/2020, in Romania vaccinarea este voluntara (neobligatorie) si gratuita.
 
Referitor la aspectele prezentate in adresa dumneavoastra legate de obligarea angajatilor de catre angajatori de a efectua vaccinul, mentionam faptul ca, potrivit dispozitiilor Legii nr. 53/2003 — Codul muncii — accesul la locul de munca a persoanei incadrate nu poate fi conditionat de vaccinarea impotriva Sars-Cov-2, persoana angajata are dreptul la egalitate de sanse si de tratament (art 53 — lit.d), in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii (art. 5 — alin. (1), iar angajatorul are dreptul sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, doar sub rezerva legalitatii lor (art.40 — lit.c)).
 
Asadar, niciun angajat nu poate fi conditionat de catre angajator sa se vaccineze impotriva COVID-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimtamantul persoanei, iar impunerea vaccinarii impotriva COVID-19 de catre angajator o apreciem in afara cadrului legal.”
 
 

Foto: pixabay.com


Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice