search

Revenirea la munca: reguli pe care trebuie sa le respecte angajatorul si angajatul

 
Luand in considerare ca numarul cazurilor de infectare este intr-o continua scadere si ca tot mai multe persoane sunt vaccinate, mai multe firme au decis treptat revenirea la sediu a angajatilor care lucreaza de acasa. 
 
Desi vestile in domeniul sanatatii sunt bune, totusi nu trebuie sa uitam ca, potrivit legislatiei, atat firmele, cat si angajatii trebuie sa respecte in continuare anumite reguli. 
 
Dupa o perioada restrictiva, generata de pandemia de COVID-19, care a avut un impact puternic in vietile tuturor, Romania se intoarce la munca in toate domeniile de activitate.
 
Ne dorim ca aceasta revenire la normalitate sa se realizeze in conditii de siguranta pentru angajati si angajatori si sa fie tratata cu responsabilitate si seriozitate de fiecare angajat si angajator din Romania.
Inspectia Muncii intelege importanta acestui moment si vine in sprijinul tuturor actorilor implicati pe piata muncii incercand sa aduca solutii si recomandari pentru desfasurarea activitatii in conditii de siguranta, dar si masuri aplicabile in diverse situatii potentiale cu care acestia se pot confrunta la locul de munca. Inspectorii de munca din domeniul securitatii si sanatatii in munca vegheaza, in continuare, la buna desfasurare a activitatii la locurile de munca pe care le inspecteaza, dar vrem sa subliniem ca atentia noastra este directionata in primul rand pe informarea si indrumarea angajatorilor si lucratorilor cu cele
mai bune masuri pe care le pot lua in vederea prevenirii infectarii cu virusul SARS-COV-2 la locul de munca. Inspectorii de munca pot aplica si sanctiuni contraventionale acolo unde neconformitatea constata are un risc social ridicat, dar, asa cum am aratat si cu alte ocazii, amenda nu este un scop in sine, ci doar un mijloc de a-i indrepta pe cei certati cu legea. Mult succes in activitate!” - a precizat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat. 
 
Cateva reguli pe care angajatorul trebuie sa le respecte in vederea revenirii la locul de munca a lucratorilor:
 
- soseste la sediul companiei inainte de venirea angajatilor pentru a verifica implementarea masurilor de prevenire a raspandirii virusului SARS COV-2;
 
- delimiteaza culoarele de circulatie pentru evitarea aglomeratiei;
 
- dezinfecteaza spatiile comune si spatiile de lucru ale angajatilor, urmand ca acestia sa contribuie ulterior la mentinerea igienei spatiului de lucru;
 
- verifica aplicarea corecta a benzilor de marcare a distantei minime recomandate in unitatile unde se lucreaza cu publicul;
 
- asigura reinstruirea angajatilor ce revin la locul de munca dupa o intrerupere a activitatii mai mare de 30 de zile sau dupa o perioada in care si-a desfasurat activitate de acasa.
 
 
Angajatul, chiar daca in spatiu exterior a simtit efectele masurilor de relaxare, in special nepurtarea mastii, trebuie sa stie ca la locul de munca are, in continuare, o serie de obligatii, dintre care cele mai importante sunt:
 
- sa nu vina la serviciu daca are temperatura mai mare de 37,3 grade sau alte simptome ale infectarii cu SARS COV-2;
 
- sa poate masca de protectie tot timpul cat se afla la locul de munca;
 
- sa isi spele si dezinfecteze mainile ori de cate ori este necesar;
 
- sa aeriseasca constant incaperea in care isi desfasoara activitatea;
 
- sa dezinfecteze spatiul de lucru, obiectele si instrumentele cu care lucreaza;
 
- sa evite stationarea in spatiile comune si sa se deplaseze doar pe caile de circulatie asigurate de angajator.



Sursa: Inspectia Muncii


Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice